Учените потвърдиха: Чесънът е една от най-силните профилактики срещу рака,но трябва да се знае как.

Ако има класация на най-древните и най-употребяваните зеленчуци на земята,чесънът е сред безспорните първенци. В зависимост от местните традиции,той е добавка към месото и другите зеленчуци,а нерядко е направо първо или второ основно блюдо.

Но чесънът също така има древна слава и като лекарствено средство-с негова помощ хората,в продължение на много столетия, са лекували изтощение, болка /зъбобол/,диспепсия,гнойни рани,коклюш…

В новото време доказана слава чесънът има като профилактично средство при сърдечно-съдови проблеми,при проблеми на хранителната система,той е препоръчителен компонент при инфекциозни и простудни заболявания.

От няколко десетилетия учените от различни страни заговориха за ползата от чесъна в борбата с различни видове онкологични заболявания и на първо място-участие в предпазваща лична програма..При това не само заговориха,но и започнаха продължителни клинични изследвания и наблюдения.

Един израелски сайт обедини обобщенията,направени от различни научно-изследователски екипи от седем европейски и азиатски страни,които завършват с общ категоричен извод:чесънът е едно от най-мощните природни средства в онкологичната профилактика,но трябва да се знае как и кога да се прилага….

Става дума не за отделни видове рак,а за почти всички онкологични заболявания,като вниманието на изследователите преимуществено е било насочено към рака на гърдата,на белите дробове,на простатата,на стомашно-чревния тракт,на пикочния мехур ,на пикочно-половите органи и т.н.

Научните капацитети са единодушни,че веществото алиин,което се съдържа в най-голямо количество тъкмо в чесъна и му предава специфичния мирис и остър вкус, при механично въздействие,се превръща в природния антибиотик алицин.

И тук следва едно много важно обяснение:
Алицинът /Allicin/ представлява химическо съединение, което обаче не присъства в чесъна в естественото му цяло състояние, когато е на прах, гранулиран или обработен по друг начин.

Единствено в нарязаният или смачкан в момента на храненето чесън има от това полезно химическо съединение.

Алицин се създава, когато два вида химикали, намиращи се в чесъна – алиин и алинейс, се смесят в процеса на кълцане,смачкване или пряка консумация.

Много е важно да се знае: алицинът сравнително бързо се разпада с течение на времето / изчезва обикновено между 2- 6 дни,в зависимост от обработката./. Той почти напълно се унищожава при готвене, консервиране, поставяне в спиртен разтвор, изсушаване или обработка в микровълнова фурна.

И още нещо:най-полезния алицин се съдържа и получава от пресния зелен чесън-затова обмислете как да го имате и през зимния сезон.

Сега е ред на важния въпрос: какво е полезното механично въздействие за чесъна,за да се запазят неговите уникални свойства в максимална степен?

Под полезно механично въздействие върху чесъна се подразбира работата с нож/нарязване или смачкване/,пасатори за чесън или просто дейяствието на човешките зъби/сдъвкване /. Всички други форми увреждат,разграждат или унищожават напълно алицина,следователно го превръщат в почти безполезен продукт.

Природният антибиотик алицин притежава следните уникални свойства:намалява възпаленията и възпалителните процеси,повишава имунитета,подтиска бактериалното размножаване в тялото,довежда до нормализация на артериалното налягане,понижава равнището на т.н. лош холестерол ….

нагоре